MENU
  • DÜNYA
  • OTOMOBİL
  • MAGAZİN
  • KİTAP
  • DERNEK HABERLERİ
  • YEREL HABER
  • BELEDİYELER
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • E-GAZETE
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • TAZİYELER
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • E-Gazete
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
  • Firma Rehberi
  • Seri İlanlar
2 Yaka Haber
DOLAR43.6062
EURO51.6027
GR ALTIN6943.5
ÇEYREK3686.6
İstanbul
2 Yaka Haber
2 Yaka Haber
  • GÜNDEM
  • KARTAL
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • SPOR
  • EĞİTİM
  • TEKNOLOJİ
  • GÜNCEL
  • KÜLTÜR SANAT
Kapat

Bakan Varank gönüllü olduğu VLP aşısının ikinci dozunu yaptırdı

Ana SayfaGüncelBakan Varank gönüllü olduğu VLP aşısının ikinci dozunu yaptırdı
Bakan Varank gönüllü olduğu VLP aşısının ikinci dozunu yaptırdı

Son Dakika Haberi; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank gönüllü olduğu VLP aşının ilk dozundan 20 gün sonra ikinci dozunu yaptırdı.

07 Mayıs, 2021, Cuma 21:30 5793
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları süren virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) temelli aşının ilk dozundan 20 gün sonra ikinci dozunu yaptırdı. Varank, bilimin insanlık yararına olduğuna dikkati çekerek, “Eğer aşımız inşallah geliştirilirse, sene sonundan önce üretilirse, biz aşımızı bütün insanlıkla paylaşmaya hazırız. Burada bir patent tartışması var. Böyle salgının olduğu bir dönemde patent tartışmalarının yapılmasını da biz çok şık bulmuyoruz hatta insanlıkla bağdaşmadığını düşünüyoruz” dedi.

Covid-19’a karşı geliştirilen ve en yenilikçi aşı yöntemlerinden biri kabul edilen virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) aşısı için gönüllü olan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 17 Nisan’da ilk doz aşısını yaptırmıştı. Bugün ise Varank, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal’ın hemen ardından ikinci doz aşısını yaptırdı. Varank aşı olduktan sonra yaptığı konuşmasında, “Virüs benzeri parçacıklar teknolojisine dayalım TÜBİTAK Covid-19 platformu altındaki aşımızda Faz-1 denemelerine geçmiştik. Hasan hocamızla beraber gönüllülerden olduk. 38 gönüllüden biriyiz. İlk aşımızı yaptırmıştık şimdi de ikinci dozumuzu yaptırdık. Bu işlerde gönüllü olmak çok önemli. Biz vatandaşlarımıza bu işi teşvik etmek için hem de bilim insanlarımıza ne kadar güvendiğimizi göstermek için gönüllü olmuştuk. O çağrımız yerini buldu. Hem bize hem hastanemize hem TÜBİTAK’a gerçekten onlarca yüzlerce, bu aşı çalışmasında gönüllü olmak isteyen vatandaşımız başvurdu. 360 gönüllü ile olacak. Şu anda o gönüllülere de doldu. Faz çalışmaları özellikle Faz-1 bu aşının güvenliğini göstermek için, biraz da antikor üretiyor mu? Yani bağışıklık ile ilgili testler yapılıyor. Ama bundan sonraki süreçler daha çok aşının etkinliği ile ilgili olacak“ dedi.

Varank temennilerinin aşının bekledikleri gibi laboratuvar ortamında denendiği ve ispatlandığı gibi başarılı olması olduğunu belirterek, “İnşallah aşımızı başarılı olursa Faz-3 aşamasından sonra seri üretime hazır hale gelecek. Burada da biz tabii ki özel sektörde bunu üretecek firmalarımızla görüşüyoruz. İnşallah Faz-3 de başarıyla tamamlanır. Bu aşıların etkinliği ispatlanır. Biz de sene sonundan önce aşımızı elde etmiş oluruz. Bunu hep birlikte temenni ediyoruz” dedi.

“BÖYLE SALGININ OLDUĞU BİR DÖNEMDE PATENT TARTIŞMALARININ YAPILMASININ İNSANLIKLA BAĞDAŞMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çok net bir şekilde söylediğini ve bilimin insanlık yararına yapıldığı sözüne atıf yapan Bakan Varank şunları kaydetti:
“Bugün Cumhurbaşkanımız çok net bir şekilde söyledi. Bilim insanlık yararına yapılır. Biz bütün çalışmalarımızı insanlık yararı için yapıyoruz. Tabii ki eğer aşımızı sene sonundan önce elde edebilirsek, biz bu aşımızı bütün insanlıkla paylaşmaya hazırız. Zaten bu musibet bildiğiniz gibi ülke tercih etmiyor. Burada bütün insanlığı tehdit eden bir hastalıktan bahsediyoruz. Bununla da hep birlikte mücadele etmemiz gerekir. Biz de bu arada gerçekten açıkça bu fikrimizi söylüyoruz. Bilim insanlık yararınadır. Eğer aşımız inşallah geliştirilirse, sene sonundan önce üretilirse, biz aşımızı bütün insanlıkla paylaşmaya hazırız. Burada bir patent tartışması var. Böyle salgının olduğu bir dönemde patent tartışmalarının yapılmasını da biz çok şık bulmuyoruz hatta insanlıkla bağdaşmadığını düşünüyoruz. Bizim aşılarımızda TÜBİTAK Covid-19 Türkiye platformundaki geliştirilen aşı ve ilaçların zaten patent fikri mülkiyet hakları devletimize ait. Hocalarımız baştan dediler ki; biz insanlık ve memleketimiz için yapıyoruz. Bütün patent hakları devletimize aittir. Biz zaten buradaki patent haklarını da şu anda devletimizin kontrolünde. Biz bunları da insanlık yararı için kullanmaya hazırız. Sadece patenti de değil. Aşı üretim süreçleri aslında bir bilgi birikimi gerektiriyor. Biz buradaki bilgi birikimini de tüm insanlıkla paylaşmaya hazırız. Yeter ki insanoğlu hep birlikte bu musibetten kurtulsun.”

Tedavi amaçlı ilaç çalışmalarının şuan da devam ettiğini ifade eden Varank, “Tedavi amaçlı ilaç çalışmaları da şu anda devam ediyor. İki molekülde biz bütün süreçlerimizi tamamladık. TİTCK’ya başvurduk. 2 tane ilaç adayında Faz-2’den başlanacak şekilde yani bu iki molekül Covid olmuş vatandaşlarımızın tedavisinde kullanılacak. Bu ilacın etkinliğini test etmiş olacağız. Tabii hastalığa yakalanmamak önemli ama hastalığa yakalandıktan sonra da tedavi önemli. Bu moleküllerin hastalığın tedavisinde önemli olduğunu düşünüyoruz. İnsanda da bunları göstermek istiyoruz. Böylece ülkemizden başarıyla bitirilmiş bir bilimsel çalışmayla bu moleküllerin etkisini tüm dünyaya göstermiş oluruz” diye konuştu.

KAYNAK : DHA
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: demo@onemsoft.com
Tüm yazıları

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Kaspersky, 2026 Kış Olimpiyat Oyunları Öncesinde Siber Tehditlere Karşı Uyarıyor
Kaspersky, 2026 Kış Olimpiyat Oyunları Öncesinde Siber Tehditlere Karşı Uyarıyor
Stres sadece ruhu değil bedeni de yoruyor
Stres sadece ruhu değil bedeni de yoruyor
Dr. Derya Güneş Uyardı, “Henüz Tanı Yoksa Sağlıklıyım Sanmayın”
Dr. Derya Güneş Uyardı, “Henüz Tanı Yoksa Sağlıklıyım Sanmayın”
Fikirden Pazara Yeni Nesil Girişimcilik Modeli
Fikirden Pazara Yeni Nesil Girişimcilik Modeli
Uçuş Güvenliğini Yapay Zeka ile Yeniden Tanımlayacak Gençler Aranıyor
Uçuş Güvenliğini Yapay Zeka ile Yeniden Tanımlayacak Gençler Aranıyor
Kanal tedavisi dişin ömrünü uzatıyor!
Kanal tedavisi dişin ömrünü uzatıyor!
Orhan Veli Şiirleri Feshane Ve Baruthane’de Yankılanıyor
Orhan Veli Şiirleri Feshane Ve Baruthane’de Yankılanıyor
Maltepe’de İbadethaneler düzenli temizleniyor
Maltepe’de İbadethaneler düzenli temizleniyor
KARTAL’DA AMASYA RÜZGARI BAŞKAN SEVİNDİ’DEN BABAOCAĞINA ANLAMLI ZİYARET
KARTAL’DA AMASYA RÜZGARI BAŞKAN SEVİNDİ’DEN BABAOCAĞINA ANLAMLI ZİYARET
Kartal’da “Sağlıklı Hayat Akademisi”ne Yoğun İlgi
Kartal’da “Sağlıklı Hayat Akademisi”ne Yoğun İlgi
Kartal’da “Sağlıklı Hayat Akademisi”ne Yoğun İlgi
Kartal’da Elazığlı Sanatçılara Vefa Gecesi
Kartal’da Elazığlı Sanatçılara Vefa Gecesi
Kartal Belediyesi’nden Berat Kandili’nde Vatandaşlara Lokma İkramı
Kartal Belediyesi’nden Berat Kandili’nde Vatandaşlara Lokma İkramı
Kartal’da Kahkahalarla Dolu Bir Tiyatro Akşamı
Kartal’da Kahkahalarla Dolu Bir Tiyatro Akşamı
KARTAL’DA KADINLAR YEREL YÖNETİMDE SÖZ SAHİBİ
KARTAL’DA KADINLAR YEREL YÖNETİMDE SÖZ SAHİBİ
ÖZGÜR ÖZEL: “KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR TERCİH DEĞİL, YAŞAM HAKKIDIR”
ÖZGÜR ÖZEL: “KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR TERCİH DEĞİL, YAŞAM HAKKIDIR”
Kartal Belediyesi Gençlik Meclisi 2026 Yılının İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
Kartal Belediyesi Gençlik Meclisi 2026 Yılının İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
Hakikatin Nefesi Neyzen Tevfik, Kartal’da Dualarla Anıldı
Hakikatin Nefesi Neyzen Tevfik, Kartal’da Dualarla Anıldı
Kartal’da “Ailede Etkili İletişim” Söyleşisi Yapıldı
Kartal’da “Ailede Etkili İletişim” Söyleşisi Yapıldı
Kartal’da Uğur Mumcu Anıldı: Mustafa Balbay’dan Anlamlı Söyleşi
Kartal’da Uğur Mumcu Anıldı: Mustafa Balbay’dan Anlamlı Söyleşi
Kartal’da 15. Uğur Mumcu’yu Anma Yol Koşusu Düzenlendi
Kartal’da 15. Uğur Mumcu’yu Anma Yol Koşusu Düzenlendi

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
GÜNCEL

Çocuklarda Afet Bilinci Semineri Büyük İlgi Gördü

İstinye Üniversitesi’nde deprem gerçeği ve mimarinin geleceği konuşuldu

Çekici ile otomobil arasına sıkışarak ağır yaralanan kurye, adliyede basın açıklaması yaptı

DEM Partili Aslan: "Bir Alevi ve bir Hristiyan köyüne zorla cami yapılması zorbalıktır"

2 Yaka Haber
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

2 Yaka Haber | Yazılım: Onemsoft