MENU
  • DÜNYA
  • OTOMOBİL
  • MAGAZİN
  • KİTAP
  • DERNEK HABERLERİ
  • YEREL HABER
  • BELEDİYELER
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • E-GAZETE
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • TAZİYELER
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • E-Gazete
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
  • Firma Rehberi
  • Seri İlanlar
2 Yaka Haber
DOLAR44.3311
EURO51.2906
GR ALTIN6159.5
ÇEYREK3686.6
İstanbul
2 Yaka Haber
2 Yaka Haber
  • GÜNDEM
  • KARTAL
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • SPOR
  • EĞİTİM
  • TEKNOLOJİ
  • GÜNCEL
  • KÜLTÜR SANAT
Kapat

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Hedefimiz büyük verinin kullanımını yaygınlaştırmak

Ana SayfaEkonomi̇Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Hedefimiz büyük verinin kullanımını yaygınlaştırmak
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Hedefimiz büyük verinin kullanımını yaygınlaştırmak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, pandemiye rağmen tüm fırsatları değerlendirerek Türk ekonomisinin çarklarını hiç durdurmadan döndürdüklerini belirtti. Oktay, son 3 ay içerisinde 5 firmaya coğrafi veri üretimi ve paylaşımı için izin ve lisans verildiğini kaydederek,

03 Eylül, 2021, Cuma 18:00 5891
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, pandemiye rağmen tüm fırsatları değerlendirerek Türk ekonomisinin çarklarını hiç durdurmadan döndürdüklerini belirtti. Oktay, son 3 ay içerisinde 5 firmaya coğrafi veri üretimi ve paylaşımı için izin ve lisans verildiğini kaydederek, "Hedefimiz büyük verinin analizi ve karar destek sistemleri ile karar alıcı mekanizmaların daha etkin ve verimli hale getirilmesidir. Böylece coğrafi veri analizleri sayesinde yatırım ortamının iyileştirilmesi, afet yönetimi, emlak yönetimi, tarım bilgi sistemi ve sağlık bilgi sistemi gibi farklı sektörlerdeki uygulamalar daha da zenginleştirilecektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemi Kurulu'nun 3'üncü toplantısına başkanlık etti. Çeşitli bakanlıklardan bakan yardımcılarının yanı sıra kurumların üst düzey yöneticilerinin katıldığı toplantıda konuşan Oktay, pandemiye rağmen tüm fırsatları değerlendirerek Türk ekonomisinin çarklarını hiç durdurmadan döndürdüklerini belirterek, "Bu sayede 2021 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 21,7'lik bir büyüme yakalayarak OECD'nin en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi haline geldik. Bundan sonra da, coğrafi verilerden elde edeceğimiz kazanımlar, ekonomik kalkınmamızı sağlam temellere oturtmakta önemli katkılar sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

'2 MİLYARLIK TASARRUF SAĞLANDI'

Coğrafi bilgi sistemleri alanında son 5 yılda 60'a yakın projenin hayata geçirildiğini söyleyen Oktay, "Coğrafi veriler içinde önemli bir yeri olan araçlarımızın konum verileriyle hazırlanan dijital harita uygulamaları sayesinde trafik yönetiminde sadece İstanbul, Ankara ve İzmir'de yılda 2 milyarlık bir tasarruf sağlanmıştır. Sanayi bölgelerimizde doluluk boşluk durumlarından ihtiyaç analizlerine kadar birçok bilgiyi coğrafi bilgilerden sağlamaya başladık. Büyük verinin kamu kurumları, belediyeler, üniversiteler ve vatandaşlarımız tarafından rahatça kullanılabilmesi için 'herkesin indirip kullanabileceği açık coğrafi veri' oranı yüzde 85 düzeyine ulaşmıştır. Sosyal, ekonomik, çevresel sorunların çözümüne yönelik konuma dayalı karar verme süreçlerinde coğrafi verilerin kurumlar arası paylaşımı artmış; paylaşılan veri katmanı veya veri seti sayısı 348'den 538'e yükseltilerek paylaşımda yüzde 55 artış sağlanmıştır" diye konuştu.

'VERİLERİN KİMİNLE PAYLAŞILDIĞINA ÖNEM VERİYORUZ'

Kurumlar arası bilgi alışverişi sorunun çözüme ulaştığını söyleyen Oktay, "Coğrafi verinin üretilmesi, paylaşılması, güncelliğinin ve güvenliğinin garanti altına alınması konularında kurumların sorumlulukları netleştirilmiştir. Aynı zamanda 'atlas.gov.tr' coğrafi veri arama platformuna 260 bin verinin künyesi aktarılmıştır. Ülkemize ait Tarım, Orman, Emlak, Doğal Koruma Alanları gibi tüm mekansal hazinemizi içeren coğrafi bilgilerin tek bir noktadan paylaşımı sağlayarak turizmden sanayiye, enerjiden yerel yönetim hizmetlerine hem kamunun hem de özel sektörün verimliliğini artıracak adımlar atmaya devam edeceğiz. Altını çizerek vurgulamak isterim ki, çoğu zaman bizlere ait konumsal bilgileri de içeren coğrafi veri ve bilginin toplanma ve saklanma şekline, kiminle ne şekilde paylaşıldığının denetlenmesine, azami önem vermekteyiz" ifadelerini kullandı.

'HEDEFİMİZ BÜYÜK VERİNİN ANALİZİ'

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, son 3 ay içerisinde 5 firmaya coğrafi veri üretimi ve paylaşımı için izin ve lisans verildiğini belirterek, "Böylece ülkemizde evlerimizin de içinde yer aldığı sokak görüntüsü de dahil sahada ve arazide yapılan veri toplama faaliyetlerine yönelik tüm çalışmaların kayıt altına alınması ve konum verisi paylaşım güvenliğine ilişkin alt yapı oluşturulmuştur. Araçlarımızdan ve cep telefonlarımızdan temin edilen konuma dayalı sensör verileri dahil Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan izin veya lisans almadan dijital harita üzerinde veri üreten, sunan veya paylaşanlar artık cezai yaptırıma tabiidir. Bu aşamadan sonra hedefimiz büyük verinin analizi ve karar destek sistemleri ile karar alıcı mekanizmaların daha etkin ve verimli hale getirilmesidir. Kamu hizmetlerini daha iyi sunabilmek için kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin ve karar alıcıların bu sistemleri daha yoğun kullanımını yaygınlaştırmak öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Böylece coğrafi veri analizleri sayesinde yatırım ortamının iyileştirilmesi, afet yönetimi, emlak yönetimi, tarım bilgi sistemi ve sağlık bilgi sistemi gibi farklı sektörlerdeki uygulamalar daha da zenginleştirilecektir" dedi.

Oktay, gündemlerinde yer alan planlamalarla ilgili de şunları söyledi:

"Gündemimizde; Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu ile Dijital Türkiye Platformu'nun yani e-Devlet'in entegre edilmesi, kurumlar arası coğrafi veri paylaşımının belediyelerimizi de kapsayacak şekilde yaygınlaştırılması, yine yerel yönetimlerimizin ürettiği coğrafi verilerin akıllı şehir uygulamalarını da kapsayacak şekilde detaylandırılarak güncellenmesi, geleceğin otonom ulaşım yöntemleri altyapısının bugünden oluşturulması ve bunun için gerekli verinin üretilmesi, yerli ve milli navigasyon altyapısı için projeler geliştirilmesi, afet ve acil durumlarda süratle müdahale için veri paylaşımının etkinleştirilmesi bulunmaktadır."

 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: demo@onemsoft.com
Tüm yazıları

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Başkan Gökhan Yüksel’den Ramazan Bayramı Mesajı
Başkan Gökhan Yüksel’den Ramazan Bayramı Mesajı
KARTAL BELEDİYESİ’NDEN RAMAZAN BAYRAMI’NDA MEZARLIKLARA ÜCRETSİZ RİNG SEFERİ
KARTAL BELEDİYESİ’NDEN RAMAZAN BAYRAMI’NDA MEZARLIKLARA ÜCRETSİZ RİNG SEFERİ
Kartal’da Ramazan: Dayanışma, Paylaşma ve Komşuluk Bağlarının Güçlendiği Bir Ay
Kartal’da Ramazan: Dayanışma, Paylaşma ve Komşuluk Bağlarının Güçlendiği Bir Ay
Kartal Belediyesi’nden Afet Farkındalığı Çalışması
Kartal Belediyesi’nden Afet Farkındalığı Çalışması
Kartal’da Sosyal Dayanışma Ağı Hanelere Ulaştı: Ramazan Destekleri Tamamlandı
Kartal’da Sosyal Dayanışma Ağı Hanelere Ulaştı: Ramazan Destekleri Tamamlandı
Merhum Meclis Üyesi Umut Daştan, Mezarı Başında Anıldı
Merhum Meclis Üyesi Umut Daştan, Mezarı Başında Anıldı
Kartal Belediyesi’nden İbadethanelerde Kapsamlı Temizlik ve Bakım Çalışması
Kartal Belediyesi’nden İbadethanelerde Kapsamlı Temizlik ve Bakım Çalışması
Çanakkale Savaş Malzemeleri Müzesi Kartal’da Açıldı
Çanakkale Savaş Malzemeleri Müzesi Kartal’da Açıldı
10. VEDAT GÜNYOL DENEME ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
10. VEDAT GÜNYOL DENEME ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
Amasya Hentbolda Galibiyet RTÜK Üyesi Hasan Davulcu’dan Tam Destek
Amasya Hentbolda Galibiyet RTÜK Üyesi Hasan Davulcu’dan Tam Destek
Kartal Belediyesi 14 Mart Tıp Bayramı’nda Sağlık Emekçilerini Unutmadı
Kartal Belediyesi 14 Mart Tıp Bayramı’nda Sağlık Emekçilerini Unutmadı
Kartal Belediyesi’nden Okullarda Afet Bilinci Eğitimi
Kartal Belediyesi’nden Okullarda Afet Bilinci Eğitimi
KARTAL BELEDİYESİ’NDEN ÇEVRE DOSTU ADIMLAR
KARTAL BELEDİYESİ’NDEN ÇEVRE DOSTU ADIMLAR
KARTAL BELEDİYESİ’NDEN VEFA SOFRASI
KARTAL BELEDİYESİ’NDEN VEFA SOFRASI
Kartal’da Sanat Rüzgârı: “Bıraktığımız İzler” Sergisi Sanatseverlerle Buluştu
Kartal’da Sanat Rüzgârı: “Bıraktığımız İzler” Sergisi Sanatseverlerle Buluştu
Hasan Davulcu’dan “İlle de Vefa” İftarı
Hasan Davulcu’dan “İlle de Vefa” İftarı
Kartal’da Geleneksel Sanat Rüzgârı: ‘Heybemizdeki İzler’ Sergisi Sanatseverlerle Buluştu
Kartal’da Geleneksel Sanat Rüzgârı: ‘Heybemizdeki İzler’ Sergisi Sanatseverlerle Buluştu
Kartal Belediyesi, Afet ve Arama Kurtarma Ekiplerini İftar Sofrasında Buluşturdu
Kartal Belediyesi, Afet ve Arama Kurtarma Ekiplerini İftar Sofrasında Buluşturdu
Bağcılar’da çocuklar, Ramazan Ayı’nı eğlenerek öğreniyor
Bağcılar’da çocuklar, Ramazan Ayı’nı eğlenerek öğreniyor
Engelliler engelsiz iftarda buluştu
Engelliler engelsiz iftarda buluştu

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
EKONOMİ

Doğru Probiyotik Ramazan Ayında Bağırsak Sağlığınıza İyi Gelir

Sağlık Modülü, 2025

sahibinden.com’un yapay zeka teknolojisi sahiAI’dan bir yenilik daha: sahiAI ile İlan Arama

Samsung One UI 8.5’te yeni Bixby’yi tanıtacak

2 Yaka Haber
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

2 Yaka Haber | Yazılım: Onemsoft