MENU
  • DÜNYA
  • OTOMOBİL
  • MAGAZİN
  • KİTAP
  • DERNEK HABERLERİ
  • YEREL HABER
  • BELEDİYELER
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • E-GAZETE
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • TAZİYELER
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • E-Gazete
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
  • Firma Rehberi
  • Seri İlanlar
2 Yaka Haber
DOLAR46.66
EURO53.1528
GR ALTIN6130.1
ÇEYREK3686.6
İstanbul
2 Yaka Haber
2 Yaka Haber
  • GÜNDEM
  • KARTAL
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • SPOR
  • EĞİTİM
  • TEKNOLOJİ
  • GÜNCEL
  • KÜLTÜR SANAT
Kapat

İnsanlar hastane kapısında ölüyor...

Ana SayfaDünyaİnsanlar hastane kapısında ölüyor...
İnsanlar hastane kapısında ölüyor...

Koronavirüs salgınının yeni merkez üssü haline gelen Hindistanda yaşanan trajedi dünya tarafından dehşetle izleniyor. Hastanelerde yer kalmayan ülkede büyük bir oksijen sıkıntısı da baş gösterdi. Peki durumun bu derece kötüye gitmesine sebep olan Hindistan varyantı hakkında ne biliniyor?

23 Nisan, 2021, Cuma 14:40 5891
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Koronavirüs salgınının yeni merkez üssü haline gelen Hindistan'da yaşanan trajedi dünya tarafından dehşetle izleniyor. Hastanelerde yer kalmayan ülkede büyük bir oksijen sıkıntısı da baş gösterdi. Peki durumun bu derece kötüye gitmesine sebep olan Hindistan varyantı hakkında ne biliniyor?

Hindistan dünyanın başka hiçbir yerinde görülmemiş büyüklükte büyük bir Kovid-19 dalgasıyla karşı karşıya. Ülkede dün 332,730 koronavirüs vakası açıklandı ve bu dünyada bugüne kadar açıklanan en yüksek günlük vaka sayısı.

Hindistan'da sadece son 24 saatte 2 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Salgının ilk dalgasını kontrol altında tutmayı başaran ülkede normalleşmenin önü açılmış, dini törenler ve siyasi mitinglerde binlerce kişi bir araya gelmişti.

Ancak ikinci dalga Hindistan’ı çok daha güçlü vurmuş durumda. Hastanelerdeki oksijen stoklarının tükenmek üzere olduğu belirtiliyor.

Hindistan’da salgın trajediye dönüştü, aileler sevdiklerinin tedavi görmesi için hastane kapılarında yalvarıyor. Koronavirüs hastası yakınlarını tedavi için hastane kapılarına getiren birçok kişi bir doktorla dahi konuşamıyor, yakınlarını da hastane önlerinde kaybediyor.

Hindistan'da tespit edilen koronavirüs varyantı, dünya genelinde bilim insanları tarafından araştırılıyor. Varyantın ne kadar yayıldığı ve Hindistan'ın kendisinde ikinci Covid dalgasının arkasındaki itici güç olup olmadığı henüz bilinmiyor.

HİNDİSTAN VARYANTI NEDİR?

Virüsler sürekli mutasyon geçiriyor ve kendilerinin farklı versiyonlarını üretiyorlar.

Bu mutasyonların çoğu önemsiz, hatta bazıları virüsü daha az tehlikeli kılabiliyor. Ancak bazı mutant virüsler daha bulaşıcı olabiliyor, aşılar bu virüslere karşı etkisiz kalabiliyor.

Resmen B1617 diye bilinen varyant, ilk olarak Ekim ayında Hindistan'da tespit edildi.

NE KADAR YAYGIN?

Hindistan'da örneklem testleri varyantın ne kadar uzağa ya da ne kadar çabuk yayıldığını tespit edebilecek kadar yaygın değil.

Ülkenin batısındaki Maharashtra eyaletinde Ocak-Mart ayları arasında toplanan 361 Kovid-19 testinden 220'sinde bu varyant görüldü.

Bu arada GISAID küresel veritabanına göre, en az 21 ülkede de Hindistan varyantı tespit edildi.

Varyantın uluslararası seyahat yoluyla İngiltere'ye geldiği de görülüyor. 22 Şubat'tan bu yana İngiltere'de böyle 103 vaka tespit edildi.

Hindistan'dan İngiltere'ye seyahatler büyük ölçüde yasaklandı. İngiltere, Hindistan'ı "kırmızı liste"ye aldı yani Hindistan'dan İngiltere'ye gidecekler önce 10 gün otelde karantinaya girecek.

DAHA BULAŞICI YA DA TEHLİKELİ Mİ?

Bilim insanları bu varyantın daha bulaşıcı ya da aşılara daha dirençli olup olmadığının henüz bilinmediğini söylüyor.

Louisiana State Üniversitesi'nden viroloji uzmanı Dr. Jeremy Kamil, mutasyonlardan birinin Güney Afrika ve Brezilya'da tespit edilenlere benzer olduğunu söylüyor.

Bu mutasyon daha önceki enfeksiyon ya da aşı sayesinde koronavirüsle savaşabilecek. Bağışıklık sistemimizdeki antikorlardan kaçmasına yardımcı olabilir.

Ancak şu anda daha kaygı verici olan, İngiltere'de tespit edilen ve şu anda 50'den fazla ülkeye yayılmış olan varyant.

Dr. Kamil ise "Hindistan varyantının İngiltere varyantından daha bulaşıcı olduğundan şüpheliyim ve paniklememeliyiz" diyor.

NEDEN BU KADAR AZ ŞEY BİLİNİYOR?

Bilim insanları, Hindistan varyantıyla ilgili verilerin çoğunun eksik olduğunu, 298'i Hindistan'da ve 656'sı dünya genelinde olmak üzere çok az örneğin paylaşıldığını söylüyorlar. İngiltere varyantının ise 384 bin farklı dizilimi paylaşılmıştı.

Ayrıca Dr. Kamil, Hindistan'da ilk vakanın kayıtlara geçmesinden bu yana dünya genelinde 400'den az varyant vakasının görüldüğünü vurguluyor.

HİNDİSTAN'DAKİ İKİNCİ DALGADA İTİCİ GÜÇ MÜ?

Hindistan 15 Nisan'dan bu yana günlük 200 bin dolayında vaka bildiriyor. Geçen yıl ise vaka sayısında zirve günlük 93 bindi.

Ülkede koronavirüsün neden olduğu Kovid-19 hastalığı sonucu ölenlerin sayıları da artıyor.

Cambridge Üniversitesi'nden klinik mikrobiyoloji Profesörü Ravi Gupta, "Hindistan'ın yüksek nüfusu ve nüfus yoğunluğu virüsün mutasyonları için mükemmel ortam" diyor.

Ancak Hindistan'daki yeni vaka dalgası büyük toplanmalar ve sosyal mesafe ve maske gibi kurallara uyulmamasından da kaynaklanıyor olabilir.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: demo@onemsoft.com
Tüm yazıları

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Amasya Küçük Kızılca Geygel Köyü Derneği’nde Veysel Atasoy Güven Tazeledi
Amasya Küçük Kızılca Geygel Köyü Derneği’nde Veysel Atasoy Güven Tazeledi
Kartal Anafartalılar Spor Kulübü’nden Milli Emlak’a Önemli Ziyaret
Kartal Anafartalılar Spor Kulübü’nden Milli Emlak’a Önemli Ziyaret
Çankaya’nın Üreten Elleri Karma Sergide Buluştu
Çankaya’nın Üreten Elleri Karma Sergide Buluştu
Engelsiz Spor Oyunları; Goalball, Para Yüzme ve Tenis
Engelsiz Spor Oyunları; Goalball, Para Yüzme ve Tenis
Beylikdüzü’nde Öğrencilerden Doğaya Destek
Beylikdüzü’nde Öğrencilerden Doğaya Destek
19 Mayıs’ta gençliğin sesi Kocaeli’den yükselecek
19 Mayıs’ta gençliğin sesi Kocaeli’den yükselecek
Özgür Özel Bayraklı’da Ferdi Zeyrek Spor Kompleksi Açılışı ve Araç Filosu Tanıtımına Katılacak
Özgür Özel Bayraklı’da Ferdi Zeyrek Spor Kompleksi Açılışı ve Araç Filosu Tanıtımına Katılacak
Türkiye’de her beş kişiden biri yapay zekayı kullanıyor
Türkiye’de her beş kişiden biri yapay zekayı kullanıyor
Kartal’da Engelliler Haftası’nda Anlamlı Etkinlik
Kartal’da Engelliler Haftası’nda Anlamlı Etkinlik
Kartal’da Tiyatro Rüzgarı
Kartal’da Tiyatro Rüzgarı
KARTAL’DA EDEBİYAT RÜZGÂRI
KE Dergisi 7. Yılını "Onur ve Emek" Ödülleriyle Taçlandı
KARTAL’DA EDEBİYAT RÜZGÂRI
Kartal’da Anneler Günü’nde En Anlamlı Hediyeler Kadın Emeği Pazarı’ndan
Kartal’da Anneler Günü’nde En Anlamlı Hediyeler Kadın Emeği Pazarı’ndan
RTÜK Üyesi Hasan Davulcu’dan Gençlere “Dijital Okuryazarlık” Mesajı
RTÜK Üyesi Hasan Davulcu’dan Gençlere “Dijital Okuryazarlık” Mesajı
TAŞDEF Başkanı Ahmet Usta’nın Acı Günü Arif Usta Dualarla Defnedildi
TAŞDEF Başkanı Ahmet Usta’nın Acı Günü Arif Usta Dualarla Defnedildi
Kartal Belediye Meclisi’nde Yeni Dönem Görevi Dağılımı Belli Oldu
Kartal Belediye Meclisi’nde Yeni Dönem Görevi Dağılımı Belli Oldu
Kartallı Gençlerden Dev Proje: Atık Kahve Posasından Biyoplastik Üretimi
Kartallı Gençlerden Dev Proje: Atık Kahve Posasından Biyoplastik Üretimi
Kartal’da Türkü Rüzgârı: Vedat Gündoğdu Gönülleri Fethetti
Kartal’da Türkü Rüzgârı: Vedat Gündoğdu Gönülleri Fethetti
Kartal’da 2026 yılının ilk Muhtarlar Toplantısı Gerçekleştirildi
Kartal’da 2026 yılının ilk Muhtarlar Toplantısı Gerçekleştirildi
Anayol Partisi seçime hazır: 41 ilde teşkilatlanma tamamlandı
Anayol Partisi seçime hazır: 41 ilde teşkilatlanma tamamlandı
Türk İş Kadınlarından Belgrad Çıkarması
Türk İş Kadınlarından Belgrad Çıkarması

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
DÜNYA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Biden’ın resmi yemeğinde

2023’ün röntgeni çekildi... Avrupa’da aşırı hava olayları yaşandı

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki depremde 3 Çinli hayatını kaybetti - DÜNYA - Ulusal ve Yerel Medyanın Gücü

Gazze'de 21 askeri öldürülen İsrail'e bir darbe de Hizbullah'tan! - DÜNYA - Ulusal ve Yerel Medyanın Gücü

2 Yaka Haber
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

2 Yaka Haber | Yazılım: Onemsoft