MENU
  • DÜNYA
  • OTOMOBİL
  • MAGAZİN
  • KİTAP
  • DERNEK HABERLERİ
  • YEREL HABER
  • BELEDİYELER
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • E-GAZETE
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • TAZİYELER
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • E-Gazete
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
  • Firma Rehberi
  • Seri İlanlar
2 Yaka Haber
DOLAR49.1791
EURO55.4009
GR ALTIN6.542
ÇEYREK3686.6
İstanbul
2 Yaka Haber
2 Yaka Haber
  • GÜNDEM
  • KARTAL
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • SPOR
  • EĞİTİM
  • TEKNOLOJİ
  • GÜNCEL
  • KÜLTÜR SANAT
Kapat

Şentop sergi açılışına katıldı

Ana SayfaSi̇yasetŞentop sergi açılışına katıldı
Şentop sergi açılışına katıldı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye Büyük Millet Meclisimiz 1950li yıllarda uhdesine aldığı sanatçıları, yerli ve milli sanatlar üzere tefriş işleri için yetiştirmiştir. Akabinde Anadolunun her şehrine bir sanatçıyı görevli olarak göndermiş ve o şehre ait sanat unsurlarını öğrenerek yeni eserler üretmelerini sağlamıştır dedi.

04 Şubat, 2022, Cuma 15:10 5983
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

Füreya Koral'ın TBMM için özel olarak tasarladığı seramik eserler koleksiyonu, İstanbul Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde sergilenmeye başlandı. Serginin açılışına TBMM Başkanı Mustafa Şentop da katıldı.

"TBMM UHDESİNE ALDIĞI SANATÇILARI TEFRİŞ İŞLERİ İÇİN YETİŞTİRMİŞTİR"

Şentop, TBMM'nin sanata verdiği önemi anlatarak, "TBMM bir asrı geride bıraktı. 1950'li yıllarda meclisimizin tefrişat işleri için açılan bir sanat yarışmasıyla sanatçıların tespit edilmesi ve seçilen sanatçıların geleneksel sanatlarımızdan aldıkları ilhamla eser üretmesi bunun en önemli kanıtıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi'miz 1950'li yıllarda uhdesine aldığı sanatçıları, yerli ve milli sanatlar üzere tefriş işleri için yetiştirmiştir. Akabinde Anadolu'nun her şehrine bir sanatçıyı görevli olarak göndermiş ve o şehre ait sanat unsurlarını öğrenerek yeni eserler üretmelerini sağlamıştır. Bugün sergisinde buluştuğumuz Füreya Koral da Meclis tarafından 1950'li yıllarda Konya'ya görevli olarak gönderilen sanatçılarımızdan biri. Bugün de Füreya Koral'ın değerli eserlerinden oluşan parçaların yanında, merhum Koral'ın ailesi, çağdaşı sanatçıların ve öğrencilerinin eserleri ile ilk kez sergilenecek birkaç örneği de görme imkânımız olacak. 1960-1969 yıllarında, milletimizin temsil edildiği en yüce makam olan meclisimizde kullanıma sunulmuş "Seramik Sehpalar Koleksiyonu"nun bugün elimizde bulunan 16 tanesi Füreya Koral imzalı olarak sergimizde yer almaktadır. Bu çalışmalarda, çağdaş bir sanat anlayışıyla yalın, herhangi bir figür içermeyen içselleşmiş soyut formlar kullanmıştır. Füreya Koral ve öğrencileri tarafından meclise sunulan diğer eserler ve koleksiyon sehpalar da sergimizde yer almaktadır. Bu eserlerin birçoğu 1961'den 2013 yılına kadar fiilen Mecliste kullanılmıştır. Eşya niteliğini haiz bir eserin tahmin edeceğiniz üzere yıpranması doğaldır. Nitekim bu eserler de zaman içinde yıpranmışlardır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, külliyatındaki sanat eserlerini restore ettirmek amacıyla Gazi Üniversitesi ile bir protokol imzalamıştır. 2013 yılında imzaladığımız protokol çerçevesinde öncelikle külliyatındaki sanat eserlerinin tespiti, tasnifi yapılmış ve daha sonra öğretim üyeleri tarafından yıpranan eserler restore edilmiştir" şeklinde konuştu. 

"ESERLERİN MÜZELERDE HAPSEDİLMESİNE KARŞI ÇIKAN BİR SANATÇIYDI"

Mustafa Şentop, ilk defa sergilenen  'Allah' yazılı seramik parçanın önemini dile getirerek, "İltifata mazhar olan Füreya Koral'ın eserlerinin tamamı yurt içinde ve yurt dışında sergilenmiştir. Ancak bugün sergimizde, sanatçımıza ait ilk defa sergilenecek olan 'Allah' yazılı seramik bir parça var. Padişah II. Abdülhamit'in sadrazamı Yıldız Porselen Fabrikası'nın kuruluş çalışmalarını yürüten ve aynı zamanda Füreya Koral'ın amcası olan Cevat Paşa'nın bizzat yaptığı 'Emaye kapak' eseri var. Füreya Koral, seramiği sadece süs eşyası olarak görmeyen, yüksek sanat olarak tanımlanmasına da karşı çıkan bir sanatçıdır. Eserlerinin müzelerde hapsedilmesine karşı çıkan sanatçı: "Bir millet ki türbesinde, çeşmesinde çiniyi görmüş… Camiinde dua ederken onu görmüş. Resim ona yabancı… Resimden daha fazla alışık seramiğe. Yüzyıllardır yapılagelen şey. Bu gelenek yok olabilir mi? Onun kanında var, toprağında var" diyerek duygularını ifade eder. Geleneksel sanatların formlarını eserlerinde kullanırken seramik sanatının duayenlerini de yetiştirmiş, adını sanat tarihimize yazdırmıştır. Bugün tartışmasız olarak çağdaş seramik sanatımızın en önemli temsilcilerinden olmuştur. Milli değerimiz, seramik sanatının duayeni Füreya Koral gibi bir sanatçıya sahip olmaktan gurur duyuyoruz. Sanatın güzelleştiren ve birleştiren etkisinde bizleri buluşturan, Füreya Koral Sergisi'ne emek veren herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Eserleriyle öne çıkarılmayı hak eden, kendinden sonraki nesillere seramik sanatını aktaran öncü kadın sanatçılarımızdan merhum Füreya Koral'a sergi vesilesiyle Cenabı Hak'tan rahmet diliyorum" diye konuştu.

Sergiyi sanatseverler 4-13 Şubat tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: demo@onemsoft.com
Tüm yazıları

Facebook Yorum

Yorum Yazın

KARTAL’DA ‘YEŞİL DÖNÜŞÜM’ HAMLESİ DEVAM EDİYOR
Kartal Belediyesi’nden Ulaşım ve Yeşil Alan Yatırımı Bir Arada
KARTAL’DA ‘YEŞİL DÖNÜŞÜM’ HAMLESİ DEVAM EDİYOR
Altın Portakal’da Film Forum başvuruları sona erdi
Altın Portakal’da Film Forum başvuruları sona erdi
Kadıköy’de “Şehir Senin, Pedal Çevir” etkinliği
Kadıköy’de “Şehir Senin, Pedal Çevir” etkinliği
Maltepe’de asfalt çalışması tüm hızıyla sürüyor
Maltepe’de asfalt çalışması tüm hızıyla sürüyor
Yapay zekâya sorup hastalığınıza teşhis koymayın!
Yapay zekâya sorup hastalığınıza teşhis koymayın!
Yapay zekânın karanlık yüzü
Yapay zekânın karanlık yüzü
4 Bölümden OluşanVahşi Karpatlar’, 26 Eylül Cumartesi Saat 20.00’de Art Arda Tüm Bölümleriyle National Geographic WILD Ekranlarında!
4 Bölümden OluşanVahşi Karpatlar’, 26 Eylül Cumartesi Saat 20.00’de Art Arda Tüm Bölümleriyle National Geographic WILD Ekranlarında!
Maltepe’de park ve yeşil alanlarda yenileme seferberliği
Maltepe’de park ve yeşil alanlarda yenileme seferberliği
Üsküdar Üniversitesi’nde ilk ders bağımlılıkla mücadele oldu!
Üsküdar Üniversitesi’nde ilk ders bağımlılıkla mücadele oldu!
İzmir’de edebiyatın 10 yıllık yolculuğu
İzmir’de edebiyatın 10 yıllık yolculuğu
Personele “Damar Sağlığı ve Bilgilendirme” hizmeti verildi
Personele “Damar Sağlığı ve Bilgilendirme” hizmeti verildi
İnsülin direnci yıllarca sessiz ilerleyebiliyor!
İnsülin direnci yıllarca sessiz ilerleyebiliyor!
Çocuklarınızla dolandırıcılıklar hakkında konuşun
Çocuklarınızla dolandırıcılıklar hakkında konuşun
Yaren Leylek ve Adem amcanın dostluğu İzmir Sanat’ta
Yaren Leylek ve Adem amcanın dostluğu İzmir Sanat’ta
Menopoz döneminde vücudun verdiği 10 sinyale dikkat!
Menopoz döneminde vücudun verdiği 10 sinyale dikkat!
94. Dil Bayramı Aziz Nesin’e Armağan Ediliyor
94. Dil Bayramı Aziz Nesin’e Armağan Ediliyor
Kadın Sürdürülebilirlik Akademisi’ Tanıtıldı
Kadın Sürdürülebilirlik Akademisi’ Tanıtıldı
Çankaya’da Kadın Emeği ve Dayanışma Festivali Başlıyor
Çankaya’da Kadın Emeği ve Dayanışma Festivali Başlıyor
Abdi İbrahim Otsuka, 4 Eylül Dünya Polikistik Böbrek Hastalığı Günü’nde Genetik Riske Dikkat Çekiyor
Abdi İbrahim Otsuka, 4 Eylül Dünya Polikistik Böbrek Hastalığı Günü’nde Genetik Riske Dikkat Çekiyor
Maltepe’de yarı final coşkusu dev ekranda izlendi
Maltepe’de yarı final coşkusu dev ekranda izlendi

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
SİYASET

Anayol Partisi seçime hazır: 41 ilde teşkilatlanma tamamlandı

Anahtar Parti Kartal’dan Trabzon Çaykaralılar Derneği’ne Ziyaret

CHP’li Zeynel Emre’den çocuk işçiliği ve MESEM uygulamalarına ilişkin iki ayrı soru önergesi

CHP PARTİ SÖZCÜSÜ ZEYNEL EMRE: “SİLİVRİ’DEKİ ORGANİZE KÖTÜLÜK, MİLLİ İRADEYE VE ANAYASAL HAKLARA YÖNELİK AÇIK BİR SALDIRIDIR!”

2 Yaka Haber
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

2 Yaka Haber | Yazılım: Onemsoft