MENU
  • DÜNYA
  • OTOMOBİL
  • MAGAZİN
  • KİTAP
  • DERNEK HABERLERİ
  • YEREL HABER
  • BELEDİYELER
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • E-GAZETE
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • TAZİYELER
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • E-Gazete
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
  • Firma Rehberi
  • Seri İlanlar
2 Yaka Haber
DOLAR46.8643
EURO53.5575
GR ALTIN6219.5
ÇEYREK3686.6
İstanbul
2 Yaka Haber
2 Yaka Haber
  • GÜNDEM
  • KARTAL
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • SPOR
  • EĞİTİM
  • TEKNOLOJİ
  • GÜNCEL
  • KÜLTÜR SANAT
Kapat

Tarihi çeşmede restorasyon sonrası 'su' zararı

Ana SayfaGündemTarihi çeşmede restorasyon sonrası 'su' zararı
Tarihi çeşmede restorasyon sonrası 'su' zararı

Eminönünde, Mısır Çarşısı yanında bulunan Hatice Sultan Çeşmesi, 1806 yılında yaptırıldı. Tarihi çeşme zaman zaman restore edilerek günümüze kadar geldi. Tamamen mermer kaplı olan, yaldızlı ve kabartma motifleri ile dikkat çeken çeşme kısa süre önce tekrar restore edildi. Yaklaşık 1 ay önce tamamlanan restorasyonun ardından çeşme üzerine biriken yağmur ve klima suları nedeniyle duvarı yosunlaşma başladı. Tarihi yapı zarar görürken yine çeşme üzerinde ve çevresinden bulunan kablolar ile hemen yanında bulunan MOBESE direği de çeşmenin estetik yapısını bozuyor.  Tarihçi Zafer Bilgi,

09 Ocak, 2022, Pazar 16:00 5818
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol
Eminönü'nde, Mısır Çarşısı yanında bulunan Hatice Sultan Çeşmesi, 1806 yılında yaptırıldı. Tarihi çeşme zaman zaman restore edilerek günümüze kadar geldi. Tamamen mermer kaplı olan, yaldızlı ve kabartma motifleri ile dikkat çeken çeşme kısa süre önce tekrar restore edildi. Yaklaşık 1 ay önce tamamlanan restorasyonun ardından çeşme üzerine biriken yağmur ve klima suları nedeniyle duvarı yosunlaşma başladı. Tarihi yapı zarar görürken yine çeşme üzerinde ve çevresinden bulunan kablolar ile hemen yanında bulunan MOBESE direği de çeşmenin estetik yapısını bozuyor.  Tarihçi Zafer Bilgi, "Bu durum, çeşmenin uzun soluklu yaşayamaması anlamına geliyor" diye konuştu. 

Fatih Eminönü'nde Mısır Çarşısı yanında bulunan Hatice Sultan Çeşmesi, Osmanlı Padişahı III. Mustafa'nın kızı ve III. Selim'in kız kardeşi olan Hatice Sultan tarafından 1806 yılında yaptırdı. 216 yıllık tarihi çeşme zaman zaman restore edilerek günümüze kadar geldi. Tamamen mermer kaplı olan, yaldızlı ve kabartma motifleri ile dikkat çeken çeşme, yakın zamanda tekrar restore edilerek yeniden ziyaretçilerine açıldı. Yaklaşık 1 ay önce tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından çeşme üzerine biriken yağmur ve klima suları nedeniyle duvarı yosunlaşma başladı. Tarihi yapı zarar görürken, yine çeşme üzerinde ve çevresinden bulunan kablolar ile hemen yanında bulunan MOBESE direği de çeşmenin estetik yapısını bozuyor.  


"ESTETİK AĞIRLIĞI YÜKSEK OLAN BİR ÇEŞME"

Çeşmenin tarihini ve özelliğini anlatan tarihçi Zafer Bilgi,"Çeşme Hatice Sultan Çeşmesi diye geçiyor. Bu çeşme Hatice Sultan'ın yad-ı cemil'i. Aslında kıyamete kadar onun amel defteri kapanmasın diye hediye. Halka, topluma büyük bir hediyesi. Hatice Sultan meşhur üçüncü Selim'in kardeşi, üçüncü Mustafa'nın da kızı. Yani böyle biraz daha devlet erkanına, üst düzey biriyseniz kıyamete kadar sizi hayırla yad edecek eserler bırakırsınız. Hatice Sultan da bu amaçla muhteşem dış yapısı, böyle bir hanım sultanın estetik değerleriyle süslenmiş böyle estetik ağırlığı yüksek olan bir çeşme. 3. Selim döneminde olduğu için Hatice Sultan 3. Selim dönemiyle ilgili güzel sembollerle de beziyor. İşte o süslemelerden bir tanesi de mesela ay yıldız motifi. 3. Selim döneminde ay yıldız motifi baskın olarak kullanılıyor.  Şu anda nadir görebileceğimiz yerlerden biri de orası. Aşağıdan tepe kısmına kadar her yeri ince böyle el emeği göz nuru böyle mermer işçiliği olarak yapılmış.  Arka tarafı ise almaşık yapı dediğimiz böyle birazcık taş birazcık tuğla ile bezenmiş bir yapı" dedi. 


"ORANIN AŞINMASI DEMEK ÇEŞMENİN UZUN SOLUKLU YAŞAYAMAMASI ANLAMINA GELECEK"

Bilgi, "Restorasyon geçirmiş, restorasyon sırasında aslında birazcık bilinçsiz bir restore edilmesi söz konusu olmuş. Üst taraftaki o kısım suyun birikmemesi gereken ve akarlarla aşağı verilmesi gereken bir kısım. Fakat o üst kısımdaki o böyle bilinçsizce onarımdan dolayı ölçülü su birikimi olmuş. O su birikimi maalesef gittikçe artmış ve yosunlaşmalar başlamış üstünde çeşmenin üstünde. Ve oralara yine kesinlikle hiç olmaması gereken kablolar konulmuş. O kablolar da Hatice Sultan Çeşmesi'nin hem estetik yapısını bozmuş, hem de tehlikeli bir sürece doğru olayı götürmüş. Oranın aşınması demek çeşmenin bir şekilde uzun soluklu yaşayamaması anlamına gelecek. Normalde MOBESE direklerinin işte bu tarihi yapıların yakınlarına görüntüsünü akıtacak şekilde hiç eklenmemesi gerekirken, biz üzerine bile eklendiğini tanık oluyoruz. Burada böyle bir toplumsal bir tarihe bakış hassasiyetini oluşturmamız gerekiyor. Bunlar 250 yıllık bazıları 300 yıllık bazıları daha da fazla olan çeşmeler.  Gerçekten açık hava müzesi yapıları dediğimiz malzemeler. Hani biz bazen müze malzemelerini açıkta görebiliyoruz. Osmanlı böyle bir medeniyet. Gerçekten işte o yansımaları bunlar. Kesinlikle bu eserleri hani bir müzenin içerisindeki esermiş gibi korumalı. Açık havada insanların bir şekilde yararına sunmalı o çeşme" diye konuştu. 


"AKAN SULAR BU KÖTÜ MANZARAYI OLUŞTURUYOR"

Duruma tepki gösteren esnaf Hakan Daipler restorasyonun kısa bir süre öne tamamlandığını söyleyerek, "Bir ay olmadı. Etrafındaki demirler kalktı. Belki de iki sene üç senedir tadilattaydı. Gördüğünüz gibi sular akıyor. Duvar çok kötü vaziyet almış. Alt tarafta bir plastik boru var üstte bir demir boru var. Herhalde bir su kanalına güzel yapılmaması. Yeşil su akıyor. Yeşil suyun da nereden geldiği belli değil. Yağmur suyu mudur, nedir? Büyük bir ihtimal herhalde üstü su dolmuş. Oradan akan sular bu kötü manzarayı oluşturuyor.  Kabloları da tabi ki çeşmeyi yapan arkadaşlar biraz daha böyle bir kaplasa tarihe dokuya uygun vaziyette. Daha güzel görüntü olacaktı" diye konuştu. 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: demo@onemsoft.com
Tüm yazıları

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Aşırı Terleme Pek Çok Hastalığın Belirtisi Olabilir
Aşırı Terleme Pek Çok Hastalığın Belirtisi Olabilir
Atatürk’ün Çeşme’ye gelişinin 100. yılı etkinlikleri yoğun katılımla tamamlandı
Atatürk’ün Çeşme’ye gelişinin 100. yılı etkinlikleri yoğun katılımla tamamlandı
Başkan Tugay: Uzundere Cemevi için üzerimize düşeni yapmaya hazırız
Başkan Tugay: Uzundere Cemevi için üzerimize düşeni yapmaya hazırız
Kentsel tarım ve döngüsel ekonomi uygulamaları Maltepe’de konuşuldu
Kentsel tarım ve döngüsel ekonomi uygulamaları Maltepe’de konuşuldu
Türkiye’nin ilk ve tek Nöropsikofizyoloji laboratuvarı Üsküdar Üniversitesinde açıldı
Türkiye’nin ilk ve tek Nöropsikofizyoloji laboratuvarı Üsküdar Üniversitesinde açıldı
Maltepe Belediyesi Temmuz Ayı Meclis Toplantıları Başladı
Maltepe Belediyesi Temmuz Ayı Meclis Toplantıları Başladı
Kağıtsporlu Seçkin Duman, Kırkpınar’da iz bıraktı
Kağıtsporlu Seçkin Duman, Kırkpınar’da iz bıraktı
Kartal’dan Başbağlar’a uzanan vefa: Anma programı her yıl daha geniş katılımla büyüyor
Kartal’dan Başbağlar’a uzanan vefa: Anma programı her yıl daha geniş katılımla büyüyor
“Atma Sat İkinci El Pazarı” Kartallılarla Buluştu
“Atma Sat İkinci El Pazarı” Kartallılarla Buluştu
Kartal Belediyesi’nden Çevre ve Sosyal Sorumluluğu Buluşturan Anlamlı İş Birliği
Kartal Belediyesi’nden Çevre ve Sosyal Sorumluluğu Buluşturan Anlamlı İş Birliği
Kartal Belediyesi’nden Kreş Öğretmenlerine Kapsamlı Mesleki Eğitim
Kartal Belediyesi’nden Kreş Öğretmenlerine Kapsamlı Mesleki Eğitim
KARTAL’DA KABOTAJ BAYRAMI COŞKUSU
KARTAL’DA KABOTAJ BAYRAMI COŞKUSU
Amasya Küçük Kızılca Geygel Köyü Derneği’nde Veysel Atasoy Güven Tazeledi
Amasya Küçük Kızılca Geygel Köyü Derneği’nde Veysel Atasoy Güven Tazeledi
Kartal Anafartalılar Spor Kulübü’nden Milli Emlak’a Önemli Ziyaret
Kartal Anafartalılar Spor Kulübü’nden Milli Emlak’a Önemli Ziyaret
Çankaya’nın Üreten Elleri Karma Sergide Buluştu
Çankaya’nın Üreten Elleri Karma Sergide Buluştu
Engelsiz Spor Oyunları; Goalball, Para Yüzme ve Tenis
Engelsiz Spor Oyunları; Goalball, Para Yüzme ve Tenis
Beylikdüzü’nde Öğrencilerden Doğaya Destek
Beylikdüzü’nde Öğrencilerden Doğaya Destek
19 Mayıs’ta gençliğin sesi Kocaeli’den yükselecek
19 Mayıs’ta gençliğin sesi Kocaeli’den yükselecek
Özgür Özel Bayraklı’da Ferdi Zeyrek Spor Kompleksi Açılışı ve Araç Filosu Tanıtımına Katılacak
Özgür Özel Bayraklı’da Ferdi Zeyrek Spor Kompleksi Açılışı ve Araç Filosu Tanıtımına Katılacak
Türkiye’de her beş kişiden biri yapay zekayı kullanıyor
Türkiye’de her beş kişiden biri yapay zekayı kullanıyor

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
GÜNDEM

Medeni Kanun’un kazanımları Konak’ta masaya yatırıldı

Eğitim hayatlarının ikinci baharını yaşıyorlar

İstanbul Büyükşehir’den çiftçilere desteğe devam

Meclis Başkanı Kurtulmuş, Acemoğlu’na hem tebrik, hem davet

2 Yaka Haber
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

2 Yaka Haber | Yazılım: Onemsoft