MENU
  • DÜNYA
  • OTOMOBİL
  • MAGAZİN
  • KİTAP
  • DERNEK HABERLERİ
  • YEREL HABER
  • BELEDİYELER
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • E-GAZETE
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • TAZİYELER
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • E-Gazete
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
  • Firma Rehberi
  • Seri İlanlar
2 Yaka Haber
DOLAR43.499
EURO51.624
GR ALTIN6788.9
ÇEYREK3686.6
İstanbul
2 Yaka Haber
2 Yaka Haber
  • GÜNDEM
  • KARTAL
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • SPOR
  • EĞİTİM
  • TEKNOLOJİ
  • GÜNCEL
  • KÜLTÜR SANAT
Kapat

Yabancıya konut satışı 4 ayda yüzde 19 arttı

Ana SayfaEkonomi̇Yabancıya konut satışı 4 ayda yüzde 19 arttı
Yabancıya konut satışı 4 ayda yüzde 19 arttı

Yeni tip koronavirüs (Kodvid-19) tedbirleri ve kış mevsimine karşın bu yılın ilk 4 ayında yabancıya konut satışı yüzde 19 artarak 14 bin adede yaklaştı.

12 Mayıs, 2021, Çarşamba 16:10 5816
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol

TÜİK istatistiklerine göre, yabancılara yapılan konut satışları nisanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 416,1 artarak 4 bin 77 oldu. Satışlar, ilk 4 ayda ise yüzde 19 yükselişle 13 bin 964 adede ulaştı.

Ocak-nisan döneminde yabancılara İstanbul'da 7 bin 33 adet konut satılırken, İstanbul'u, 2 bin 743 ile Antalya, 870 ile Ankara, 650 ile Mersin, 383 ile Yalova, 336 ile Bursa ve 243 ile Muğla takip etti.

Bu dönemde en çok konutu 2 bin 156 adetle İranlılar aldı. İranlıları, 2 bin 7 adetle Iraklılar, 1.340 ile Ruslar, 929 ile Afganlar, 542 ile Kazaklar, 447 ile Almanlar, 421 ile Yemenliler, 382 ile Azerbaycan Türkleri, 373 ile Filistinliler, 341 ile ABD vatandaşları ve 332 ile Mısırlılar izledi.

 "ABD, ilk 10'a hızlı giriş yaptı"

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl nisanda kısıtlamaların ve salgının yoğun etkisinin hissedildiğini, bu nedenle Nisan 2020'de verilerin çok düşük geldiğini hatırlattı.

Mevsimsel olarak sektörde canlanma beklentisine girildiğini ifade eden Akbal, "Yabancılardan aldığımız yoğun ön talepler, aşılanma süreci, turizmde alınan Güvenli Turizm Sertifikası tedbirleri gibi olumlu gelişmeler de yükselişte etkili oldu." dedi.

Akbal, salgınla birlikte ABD vatandaşlarının Türkiye'de gayrimenkul yatırımı için yaptıkları Google aramalarının yüzde 200 arttığını gözlemlediklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye, önemli bir değişim sürecinden geçiyor ve her şeye rağmen gayrimenkulde olumlu bir tablo çiziyor. Aramaların artması, yaz dönemi ve uçuşların açılması sonrasında gelecek talebi gözler önüne seriyor. ABD'den Türkiye'ye bu eğilim, verilerle de doğru orantılı. Geçen yıl nisanda 16. sırada yer alan ABD vatandaşları, bu sene 9. sıraya yükselerek ilk 10'a hızlı bir giriş yaptı. ABD pazarı dahil olmak üzere yabancı yatırımcılar, artık Türkiye'ye sadece hava, güneş, deniz ve misafirperverliğimiz için gelmiyor. Bunlara ek olarak, onlar için ülkemiz, bugün sağlık hizmetleri altyapısıyla da fark yaratıyor. Dolayısıyla yabancı yatırımcılar emeklilik, sağlık, turizm, tatil ve eğitim gibi pek çok nedenle bugün Türkiye'yi tercih ediyor."

"Almanya ve Mısır atağa kalktı"

Ömer Faruk Akbal, verilere göre, yabancılara yapılan konut satışlarında, nisanda Kazakistan'ın 5. sıraya yükseldiğini, Almanya ve Mısır'ın da sıralamada dikkati çekici pazarlar arasında yer aldığını bildirdi.

Geçen yıl nisanda 15. sırada yer alan Almanya'nın, bu yıl 6. sıraya yükseldiğini aktaran Akbal, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Mısır da 19. sıradan 11'inciliğe yükseldi. Mısır, böylece 2021'e güçlü bir giriş yaptı. Önümüzdeki dönemde Mısır ile ilişkilerin yumuşamasıyla satış rakamlarının daha güçlü seyredeceğini görebiliriz. İran ve Irak'ı üçüncü sırada takip eden Rusya, nisanda geçen yılın aynı dönemindeki 61 olan konut satışını 402 adede taşıdı. Buradaki potansiyel artış, uçuş engelinin kalktığı dönemde Rusya'nın Türkiye'de atağa geçeceğinin en önemli göstergelerinden biri."

"Nisandaki yüksek artış sonrası beklentilerimiz yükseldi"

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da yurt dışı uçuşlardaki kısıtlamanın kalkmasıyla yabancıya konut satışlarında artış beklediklerini kaydetti.

Durbakayım, "Nisanda yaşanan yüzde 416,1'lik artış, gelecek aylardaki satış beklentimizi revize ettirdi. Türkiye'nin güvenli bir liman olduğunu gören Körfez vatandaşlarının giderek artan talepleri sonrası yıllık satış beklentimizi tekrar 45 bin seviyelerine yükselttik." dedi.

Konut alan milletler arasında çeşitliliğin giderek arttığını ifade eden Durbakayım, Rusya, Mısır, ABD ve Avrupa ülkelerinden gelen taleplerde de artış yaşandığını söyledi.

"Satışlardaki yükseliş trendi yaz aylarında artarak sürecek"

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün ise Türkiye'nin böyle bir dönemde aylık satış rakamını 4 bin adedin üzerine çıkarmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Bu rakam, yabancıların Türkiye'den vazgeçmediğini gösteriyor. Yabancıların güçlü talebi salgına ve kısıtlamalara rağmen devam ediyor." dedi.

Özellikle Avrupa ülkelerinden ve ABD'den ciddi talep artışı yaşandığını kaydeden Özgün, Mısır ile ilişkilerde yaşanan normalleşme sinyallerinin de şimdiden yatırımcıyı harekete geçirdiğini söyledi.

Özgün, "İlk 4 ayda kış aylarına, salgına ve kısıtlamalara rağmen 14 bine yakın konut satmışız. Bu grafikte gitsek dahi 42 bin adede ulaşırız. Ancak yaz aylarıyla birlikte kısıtlamaların hafiflemesi, aşılamanın ilerlemesi, turizmin açılması gibi gelişmeler sayesinde rakamın yıl genelinde en az 45 bin adet olacağını düşünüyoruz. Artış trendinin yaz aylarında yükselmesini bekliyoruz." şeklinde konuştu.

"Artışın süreceği kanaatindeyim"

Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, yabancı yatırımcının güvenilir liman arayışını gayrimenkulde bulduğunu söyledi.

Sektörün, köklü tecrübesi ve yenilikçi vizyonunun meyvelerini yeniden toplamaya başladığını aktaran Akkuş, "Bugün daha önce adını hiç duymadığımız ülkelerden yatırım almaya başladık. Artışın süreceği kanaatindeyim." dedi.

KAYNAK : AA
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: demo@onemsoft.com
Tüm yazıları

Facebook Yorum

Yorum Yazın

“ZAFER PARTİSİ OLARAK BÜTÜN KADROLARIMIZLA DEVLET YÖNETİMİNİ DEVRALMAYA HAZIRLANIYORUZ”
“ZAFER PARTİSİ OLARAK BÜTÜN KADROLARIMIZLA DEVLET YÖNETİMİNİ DEVRALMAYA HAZIRLANIYORUZ”
CHP’li Zeynel Emre, Melen Barajı’nı Meclis gündemine taşıdı: İstanbul susuzluk riskiyle karşı karşıya
CHP’li Zeynel Emre, Melen Barajı’nı Meclis gündemine taşıdı: İstanbul susuzluk riskiyle karşı karşıya
Maker Atölyeleri Kartallı Öğrencileri Bilim ve Teknolojiyle Buluşturuyor
Maker Atölyeleri Kartallı Öğrencileri Bilim ve Teknolojiyle Buluşturuyor
Kartal'da Umre Yolcuları Dualar İle Uğurlandı
Kartal'da Umre Yolcuları Dualar İle Uğurlandı
Eğitimci-Yazar Osman Ünal Kartallı Okurlarıyla Buluştu
Eğitimci-Yazar Osman Ünal Kartallı Okurlarıyla Buluştu
Kartal’da Edebiyat ve Sanat Aynı Sahnede Buluştu
Kartal’da Edebiyat ve Sanat Aynı Sahnede Buluştu
Kartal Belediyesi Çocuk Gelişim Merkezlerinde İlk Dönem Karne Sevinci
Kartal Belediyesi Çocuk Gelişim Merkezlerinde İlk Dönem Karne Sevinci
Kartal’da Komedi Rüzgarı
Kartal’da Komedi Rüzgarı
Kartal’da Dev Dönüşüm Hamlesi
Kartal’da Dev Dönüşüm Hamlesi
KARSAN KÖYÜ GECESİNDE MUHTEŞEM BULUŞMA TÜRKÜLER BİRLİK İÇİN SÖYLENDİ
KARSAN KÖYÜ GECESİNDE MUHTEŞEM BULUŞMA TÜRKÜLER BİRLİK İÇİN SÖYLENDİ
Kartal’da Çocukların Tatil Sevinci: “Yarıyıl Şenliği” Renkli Etkinliklerle Başladı
Kartal’da Çocukların Tatil Sevinci: “Yarıyıl Şenliği” Renkli Etkinliklerle Başladı
Kartal Belediyesi Kar Yağışına Karşı Teyakkuzda
Kartal Belediyesi Kar Yağışına Karşı Teyakkuzda
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi’nden Dikkat Çeken Önemli Gündem Maddeleri
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi’nden Dikkat Çeken Önemli Gündem Maddeleri
CHP KARTAL’DAN BASIN EMEKÇİLERİNE VEFA "DEMOKRASİNİN SESİ GAZETECİLERİMİZDİR"
CHP KARTAL’DAN BASIN EMEKÇİLERİNE VEFA "DEMOKRASİNİN SESİ GAZETECİLERİMİZDİR"
KARTAL’DA 50 MİLYONLUK DEV YATIRIM: ANAFARTALILAR SK SPORUN MERKEZİ OLACAK
KARTAL’DA 50 MİLYONLUK DEV YATIRIM: ANAFARTALILAR SK SPORUN MERKEZİ OLACAK
USMEK'TEN ANADOLU YAKASI YEREL BASININA BOWLİNG TURNUVASI
USMEK'TEN ANADOLU YAKASI YEREL BASININA BOWLİNG TURNUVASI
Kartal Belediyesi’nin Yeni Çöp Toplama ve Aktarma İstasyonu Hizmete Girdi
Kartal Belediyesi’nin Yeni Çöp Toplama ve Aktarma İstasyonu Hizmete Girdi
KARTAL’DA “BEBEK AKADEMİSİ” UYGULAMAYA ALINDI
KARTAL’DA “BEBEK AKADEMİSİ” UYGULAMAYA ALINDI
Cumhuriyet Tarihine Tanıklık Eden Sergi Kartal’da Açıldı
Cumhuriyet Tarihine Tanıklık Eden Sergi Kartal’da Açıldı
KARTAL’DA GELECEĞİN MUCİTLERİ SERTİFİKALARINI ALDI
KARTAL’DA GELECEĞİN MUCİTLERİ SERTİFİKALARINI ALDI

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
EKONOMİ

Hedef belirlemenin 5 adımı…

Soğanlık'ın Lezzet Durağı Eyüp Sultan Döner Köfte'den Hijyen ve Güler Yüz Garantisi

Şikayetvar: E-cüzdan şikayetleri bir haftada yüzde 186 arttı

Vodafone’un Yeni Alan Kodu 547 ile Her Numara Bir Anlama Kavuşuyor

2 Yaka Haber
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

2 Yaka Haber | Yazılım: Onemsoft