MENU
  • DÜNYA
  • OTOMOBİL
  • MAGAZİN
  • KİTAP
  • DERNEK HABERLERİ
  • YEREL HABER
  • BELEDİYELER
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • E-GAZETE
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • TAZİYELER
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • E-Gazete
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
  • Firma Rehberi
  • Seri İlanlar
2 Yaka Haber
DOLAR44.7589
EURO52.8249
GR ALTIN6929.4
ÇEYREK3686.6
İstanbul
2 Yaka Haber
2 Yaka Haber
  • GÜNDEM
  • KARTAL
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • SPOR
  • EĞİTİM
  • TEKNOLOJİ
  • GÜNCEL
  • KÜLTÜR SANAT
Kapat

‘Spor Uyuşmazlıklarının Çözümünde Tahkim’ panelle ele alındı

Ana SayfaSpor‘Spor Uyuşmazlıklarının Çözümünde Tahkim’ panelle ele alındı
‘Spor Uyuşmazlıklarının Çözümünde Tahkim’ panelle ele alındı

Türkiye’de tahkim iş dünyası için uyuşmazlıkların çözümünde mahkemelere alternatif olurken, spor uyuşmazlıklarının çözümünde de tahkimin önemi artıyor. İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC), Galatasaray Üniversitesi ve Galatasaray Spor Kulübü iş birliği ile düzenlenen panelde “Spor Uyuşmazlıklarının Çözümünde Tahkim” masaya yatırıldı. ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, İstanbul Tahkim Merkezi’nin spor uyuşmazlıklarında da çözüm adresi olduğunu vurgudı. Akıncı, bu yıl itibarıyla ISTAC’a gelen onlarca dava arasında 6 spor tahkimini sonuçlandırdıklarını söyledi.

24 Aralık, 2021, Cuma 21:00 5781
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt
Abone ol
Türkiye’de tahkim iş dünyası için uyuşmazlıkların çözümünde mahkemelere alternatif olurken, spor uyuşmazlıklarının çözümünde de tahkimin önemi artıyor. İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC), Galatasaray Üniversitesi ve Galatasaray Spor Kulübü iş birliği ile düzenlenen panelde “Spor Uyuşmazlıklarının Çözümünde Tahkim” masaya yatırıldı. ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, İstanbul Tahkim Merkezi’nin spor uyuşmazlıklarında da çözüm adresi olduğunu vurgudı. Akıncı, bu yıl itibarıyla ISTAC’a gelen onlarca dava arasında 6 spor tahkimini sonuçlandırdıklarını söyledi.

Çevrimiçi ortamda düzenlenen panel GSÜ Rektörü Prof. Dr. Ertuğrul Karsak, Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Burak Elmas, GSÜ Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Engin ve ISTAC Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı’nın açılış konuşmalarıyla başladı.

“UYUŞMAZLIKLAR 3 AY İÇERİSİNDE SONUÇLANDI”

Başkan Akıncı konuya ilişkin konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Ne mutlu ki artık Türkiye’de de spor dünyasını ilgilendiren sözleşmelere tahkim şartı, ISTAC şartı konulmaya başladı. Bu sene itibarıyla ISTAC’a 6 spor tahkimi geldi ve bu davaların hepsi seri tahkim olarak düzenlendi. Başka bir deyişle bu uyuşmazlıklar 3 ay içerisinde sonuçlandı. Bunun ne anlama geldiğini hukukçu meslektaşlarımız kadar iş dünyası da çok iyi bilmektedir. Çünkü mahkemelerde uyuşmazlıkların çözümü senelerce sürerken ISTAC’da spor uyuşmazlıkları 3 ay içerisinde nihai ve kesin bir şekilde çözümlenerek karara bağlandı. Bu önemli bir başarıdır. Dolayısıyla ISTAC’ın spor uyuşmazlıklarının çözümü açısından spor dünyasına büyük yararı vardır.”

“UZMAN HAKEMLERLE ÇÖZÜM İMKANI SUNUYORUZ”

Ziya Akıncı, günümüzde sponsorlarla yapılan sözleşmeler, reklam ve yayın hakları, organizatörler, spor imalat endüstrisi, sporcu menajer ve kulüplerin sözleşmeleri dikkate alındığında spor dünyasının artık büyük bir endüstri olduğunu belirtti ve şöyle devam etti:

“Doğal olarak bu sözleşmelerin bazılarında uyuşmazlıklar çıkabiliyor. En hassas olan anlaşmazlıklar ise sporcuların kulüpleri ile uyuşmazlıkları… Spor uyuşmazlıklarında zaman baskısı, bu uyuşmazlıkların süratle adil bir şekilde çözümlenmesi çok önemli… ISTAC Tahkimi ile spor camiasına hızlı yargı avantajının yanı sıra uzman hakemlerle çözüm imkânı sunuyoruz. Merkezimize gelen uyuşmazlıkların hepsinde atanan hakemler spor hukuku konusunda uzmanlaşmış hakemlerdir. Bu da kararların içerik itibarıyla kalitesini artırdığı gibi, aynı zamanda herhangi bir bilirkişi incelemesine veya gecikmeye mahal vermeksizin uzmanlar tarafından uyuşmazlığın süratle çözümlenmesine zemin yaratmaktadır. Üstelik ISTAC’da daima mahkemelerdeki harçlardan daha düşük bir bedelle uyuşmazlıkları çözmek mümkündür. Milletlerarası davalar açısından da değerlendirecek olursak, yurt dışındaki tahkim enstitüleri ile kıyasladığımızda uyuşmazlıkların ISTAC’da çok daha düşük bir maliyetle çözülebileceği ortaya çıkacaktır. Tabii son dönemlerde döviz kurlarıyla ilgili çalkantıların da bunda etkisi var, Türkiye yurt dışı ile kıyaslandığında pek çok alanda ekonomik anlamda rekabetçi hale geldi ister istemez… Yabancı unsurlu sözleşmeler için de yurt dışına gitmeye gerek yoktur. Taraflar isterse dava dili İngilizce olabilir, yabancı hakem de tercih edilebilir. ISTAC 3 dilde yargılama hizmeti vermektedir.”

“TAHKİM, HUKUKUN EN NET ALANIDIR”

Panelin moderatörlerinden Gedik Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Ural Aküzüm de sporda tahkimin önemini şöyle değerlendirdi.

“Tahkim hukukun en pür en net alanıdır. Ve uyuşmazlığın çözümü noktasında en hızlı netice alınabilecek en çabuk adalete ulaşılabilecek bir yoldur. Ben bugün bir spor kulübü yöneticisi şapkasıyla da baktığımda tahkimin bir kulübün en önemli paydaşlarından biri olan sporcularla olan uyuşmazlıkların çözümünde çok önemli bir yol olduğunu, iki tarafın da işini kolaylaştıracağını ve adaleti en hızlı şekilde tesis edeceğini düşünüyorum. Spor çok hızlı akan bir hayatın parçası ve sporcular için uyuşmazlıkların yıllarca sürmemesi, hızlı bir şekilde ve kesin olarak neticelenmesi, kesin hüküm ifade eden bir yargılama tarzı olması çok önemli. Dünyanın itibarlı tahkim merkezlerinden biri olan ISTAC, akademik ve mesleki birikimiyle Türkiye’yi merkez alan bu bölgede, bütün uyuşmazlıklar gibi spor uyuşmazlıklarında da etkin bir konuma gelecek.”

“HIZ VE UZMANLIK ÇOK ÖNEMLİ”

Panelin konuşmacılarından girişimci ve Hollanda kulüplerinden Fortuna Sittard Başkanı Özgür Işıtan Gün de Avrupa’da satın aldığı kulüple ilgili tahkim tecrübesini anlatarak şu ifadeleri kullandı:

“Bizim de tahkime yolumuz düştü, 2018 yılında istihdam ettiğimiz teknik direktörümüz ile ilgiliydi. Kendisinin işine son verdik, tabii tahkime gitti. Çok uzun bir hazırlık dönemi yaşadık ve tahkim kurulu bizi haklı buldu. Dava CAS’a gitti ve onu da kazandık. O süreçte ben şunu gördüm: Orada gerçekten dosyanın içeriği, şikayetler ve olayların dışında, tahkimdeki hakemlerin çoğu yaşını başını almış çok tecrübeli ve spordan gelen insanlardı. Anlattığımda konu içeriğini çok iyi anladıklarını gördüm. Böyle bir tecrübe yaşamış olduk. Burada önemli olan şey hız ve uzmanlıktı. O açıdan ben tahkimi çok önemsiyorum.”

“HEDEFİMİZ TAHKİM UYGULAMASINI YAYGINLAŞTIRMAK”

Türkiye’de spor tahkiminin çok yönlü olarak değerlendirildiği panelde Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Özdemir Kocasakal “Spor Uyuşmazlıklarının Çözümünde Güncel Meseleler” konulu sunum yaptı. Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Polat Kalafatoğlu da “Profesyonel Futbol Uyuşmazlıklarının Çözümünde Zorunlu ve İhtiyari Tahkimin Yeri” başlıklı sunumuyla katılımcıları bilgilendirdi. Panelin moderatörlerinden Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Engin ise GSÜ Sürekli Eğitim Merkezi olarak ilk kez böyle bir etkinlikte yer almaktan memnuniyet duyduklarını belirtti. GS Kadın Basketbol Şubesi Genel Direktörü Zeynepgül Onay Ene, GS Kadın Voleybol Takımı Kaptanı Gizem Güreşen, GS Erkek Basketbol Takımı Kaptanı Göksenin Köksal ve GS Futbol Takımı Oyuncusu Kerem Türkoğlu da panele katılarak sporcu gözüyle tahkime yaklaşımlarını anlattılar. ISTAC Genel Sekreteri Av. Yasin Ekmen de etkinliğin finalinde panel katılımcılarına teşekkür ederken şu mesajı verdi;

“İstanbul Tahkim Merkezi olarak bir hedefimiz var, tahkime elverişli bütün alanlarda ISTAC hakkında farkındalık yaratarak tahkim uygulamasını yaygınlaştırmak ve iç tahkimi daha da güçlendirmek. Bu hedef doğrultusunda panel, seminer ve konferanslarımız devam edecek. ISTAC etkinliğini artırdıkça İstanbul’un bölgede uyuşmazlık çözüm merkezi haline geleceğine inanıyoruz.”

 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Admin

Admin

Mail: demo@onemsoft.com
Tüm yazıları

Facebook Yorum

Yorum Yazın

RTÜK Üyesi Hasan Davulcu’dan Gençlere “Dijital Okuryazarlık” Mesajı
RTÜK Üyesi Hasan Davulcu’dan Gençlere “Dijital Okuryazarlık” Mesajı
TAŞDEF Başkanı Ahmet Usta’nın Acı Günü Arif Usta Dualarla Defnedildi
TAŞDEF Başkanı Ahmet Usta’nın Acı Günü Arif Usta Dualarla Defnedildi
Kartal Belediye Meclisi’nde Yeni Dönem Görevi Dağılımı Belli Oldu
Kartal Belediye Meclisi’nde Yeni Dönem Görevi Dağılımı Belli Oldu
Kartallı Gençlerden Dev Proje: Atık Kahve Posasından Biyoplastik Üretimi
Kartallı Gençlerden Dev Proje: Atık Kahve Posasından Biyoplastik Üretimi
Kartal’da Türkü Rüzgârı: Vedat Gündoğdu Gönülleri Fethetti
Kartal’da Türkü Rüzgârı: Vedat Gündoğdu Gönülleri Fethetti
Kartal’da 2026 yılının ilk Muhtarlar Toplantısı Gerçekleştirildi
Kartal’da 2026 yılının ilk Muhtarlar Toplantısı Gerçekleştirildi
Anayol Partisi seçime hazır: 41 ilde teşkilatlanma tamamlandı
Anayol Partisi seçime hazır: 41 ilde teşkilatlanma tamamlandı
Türk İş Kadınlarından Belgrad Çıkarması
Türk İş Kadınlarından Belgrad Çıkarması
Çankaya’nın İlk Belediye Başkanı Erdoğan Yavuzlar Anıldı
Çankaya’nın İlk Belediye Başkanı Erdoğan Yavuzlar Anıldı
En riskli grup 5 yaş altındaki çocuklar!
En riskli grup 5 yaş altındaki çocuklar!
Trend Olan Değil Dengeli Beslenme Kanserden Korur
Trend Olan Değil Dengeli Beslenme Kanserden Korur
Rahmi M. Koç Müzesi denizcilik koleksiyonuna iki dünya mirası ekledi
Rahmi M. Koç Müzesi denizcilik koleksiyonuna iki dünya mirası ekledi
Kartal Anafartalılar Spor Kulübü’nden AK Parti İlçe Başkanlığı’na Anlamlı Ziyaret.
Kartal Anafartalılar Spor Kulübü’nden AK Parti İlçe Başkanlığı’na Anlamlı Ziyaret.
Anahtar Parti Kartal’dan Trabzon Çaykaralılar Derneği’ne Ziyaret
Anahtar Parti Kartal’dan Trabzon Çaykaralılar Derneği’ne Ziyaret
Munzur Üniversitesi’nde İnanç ve Kültür Buluşması: Şah-ı Merdan Hz. Ali Paneli ve Sultan Nevruz Cemi
Munzur Üniversitesi’nde İnanç ve Kültür Buluşması: Şah-ı Merdan Hz. Ali Paneli ve Sultan Nevruz Cemi
RTÜK Heyeti Kuala Lumpur’da Dijital Yayıncılığı Masaya Yatırdı
RTÜK Heyeti Kuala Lumpur’da Dijital Yayıncılığı Masaya Yatırdı
CHP’li Zeynel Emre’den çocuk işçiliği ve MESEM uygulamalarına ilişkin iki ayrı soru önergesi
CHP’li Zeynel Emre’den çocuk işçiliği ve MESEM uygulamalarına ilişkin iki ayrı soru önergesi
Kartal’ın Geleceği Kitapların Büyülü Dünyasında Yolculuğa Çıktı
Kartal’ın Geleceği Kitapların Büyülü Dünyasında Yolculuğa Çıktı
Kartal’da Türküler Sevgi ve Barış İçin Yankılandı
Kartal’da Türküler Sevgi ve Barış İçin Yankılandı
Kartal’da Düşünce Yolculuğu: ‘Felsefe Buluşmaları’nda Teknoloji ve İnsan Ele Alındı
Kartal’da Düşünce Yolculuğu: ‘Felsefe Buluşmaları’nda Teknoloji ve İnsan Ele Alındı

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
SPOR

Kocaeli’nin altın kızı, Tuğçe Beder şampiyon!

Amasya Hentbolda Galibiyet RTÜK Üyesi Hasan Davulcu’dan Tam Destek

KARTALLI SPOR KULÜPLERİ İFTAR SOFRASINDA BİR ARAYA GELDİ

Nevşehir Belediyesi SK Güreşçilerinden Türkiye Dereceleri

2 Yaka Haber
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

2 Yaka Haber | Yazılım: Onemsoft